მერაბ ჟღენტი

მეცნიერებათა დოქტორი

ბიოტექნოლოგიის ცენტრი

დაასკანერე

Comparison of characteristics of sweet cherry varieties grown in Georgia and their changes during the storageმერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ირმა ხორავასტატიაScientific Council of the National University of Food Technologies, Ukrainian Food Journal,2022, Volume 11, Issue 2, 259-268Scopus, WoS ISSN 2313–5891 (Online) 10.24263/2304- 974X-2022-11-2-6ინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
კალციუმის ქლორიდის და ევკალიპტის ექსტრაქტის ზეგავლენა მსხლის ზოგიერთი ჯიშის შენახვისუნარიანობაზე თ.შამათავა, მ.ჟღენტი, გ. დვალისტატიასამეცნიერო რეფერირებადი ჟურნალი „მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ N თბილისი,N3 (737) გვ. 86-92. 20210 ISSN 0130-7061 Index 76127 ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Интенсивность дыхания и активность малихфермента при созревании плодов персикаმ. ჟღენტი,ზ. შაფათავა, გ. ზედგინიძე სტატიასოფლის მეურნეობის პროდუქტების შენახვა და გადამუშავება 2006. # 5, გვ 25 - ISSN 2072-9669.  -რუსულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
В Влияние заморозков на рост и развитие сухих субтропических и плодовых культур.ი. ვასაძე, მ. ჟღენტი, ვ. გოგიტიძესტატიააგრარული მეცნიერება, 2006, №4, გვ. 24. - ISSN 0869-8155 (Print) -რუსულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
ვაშლის ინტროდუცირებული ჯიშების მორფოლოგიური და ბიოქიმიური შესწავლის შედეგები.ზ.შაფათავა მ.ჟღენტი. სტატიამეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2009წ №26 გვ 55-58Journal Impact Factor- 0.274 ISSN - 0132 - 1450 -ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
წინასწარი დამუშავების გავლენა ქლიავის მშრალი პროდუქციის ხარისხზეზ. შაფათავა, მ.ჟღენტი., კ.ძერიასტატიაGeorgian Engineering News 2010 №1 (vol 53) p 109-111. - ISSN 1512-0287)[MFN: 20034]. -ქართულისაგრანტო პროექტი
ვაშლის ნაყოფის ფიზიოლოგიური მდგომარეობის შეფასების კრიტერიუმით. ორთოიძე., მ.ჟღენტი., ზ.შაფათავასტატია„მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ 2010 №1-3. გვ-104-107- ISSN 0130-7061. Index 76127. -ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
ვაშლის ნაყოფის ტრანსპირაციული დანაკარგები შენახვის პროცესში ზ. შაფათავა., მ. ჟღენტისტატიასაქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2010წ №25 გვ 38-40Journal Impact Factor- 0.274 ISSN - 0132 - 1450 -ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
ზოგიერთი კენკროვანი კულტურების სწრაფი გაყინვის ტექნოლოგია "თ. თურმანიძე., მ.ჟღენტი., ქ.ბერუაშვილი.სტატიაGeorgian Engineering News 2013, #2, 140-141 - ISSN 1512-0287)[MFN: 20034] -ქართულისაგრანტო პროექტი
Preliminary Inquiry to Forecast Apple Storage Ability on the Base of Fruit Calcium Content.ზ. შაფათავა, ზ. ბობოქაშვილი მ. ჟღენტი. კ. ძერიასტატიაActa Horticulture, 2014, # 1032. pp. 265-269.- (ISSN 0567-7572 print and ISSN 2406-6168 electronic -ინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
ატმის, ქლიავის და ნექტარინის პერსპექტიული ჯიშების ბიოქიმიური მაჩვენებლები და შენახვისუნარიანობის შესწავლის შედეგები მ.ჟღენტი., ლ.გულუა., თ.თურმანიძე, ზ. ბობოქაშვილისტატიასაქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2015წ №35 გვ 111-113Journal Impact Factor- 0.274 ISSN - 0132 - 1450 -ქართულისაგრანტო პროექტი
სწრაფი გაყინვის მეთოდის გავლენა პოლიფენოლების შემცველობასა და ანტიოქსიდანტურ აქტივობაზე მარწყვის ნაყოფებში მ.ჟღენტი., ლ.გულუა., თ.თურმანიძე.სტატიასაქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2015წ №35 გვ 114-116Journal Impact Factor- 0.274 ISSN - 0132 - 1449 -ქართულისაგრანტო პროექტი
ჟოლოს პერსპექტიული ჯიშების ქიმიური შედგენილობა და ანტიოქსიდანტური აქტივობა. მ.ჟღენტი, ვ. კვალიაშვილი., ლ.გულუა., თ.თურმანიძე.სტატიასაქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2015წ №35 გვ 112-114Journal Impact Factor- 0.274 SSN - 0132 - 1447 -ქართულისაგრანტო პროექტი
ზოგიერთი ოქსიდანტური ფერმენტების ცვლილება კურკოვანი ხილის შენახვის პროცესში. მ.ს.ჟღენტი, მ.ვ.გარუჩავა ლ. კ. გულუა, თურმანიძე თ. ვ.სტატიაGeorgian Engineering News 2016, №1(vol77), გვ.119-123. - ISSN 1512-0287)[MFN: 20034]. -ქართულისაგრანტო პროექტი
ზოგიერთი კურკოვანი კულტურის ნაყოფების სუნთქვის ინტესივობა შენახვის პროცესში. მ.ს.ჟღენტი, გურმანიძე თ. ვ, გულუა ლ.კ.სტატიაGeorgian Engineering News 2016, №1(vol77), გვ.115-119. - ISSN 1512-0287)[MFN: 20034]. -ქართულისაგრანტო პროექტი
სწრაფი გაყინვის ზეგავლენა კენკროვანი ხილის მოკლოფლორაზე მ.ს.ჟღენტი, გურიელიძე მ.ა, თურმანიძე თ. ვ, გულუა ლ.კ.სტატიაGeorgian Engineering News 2016, №1(vol77),pp. 111-115. - ISSN 1512-0287)[MFN: 20034] -ქართულისაგრანტო პროექტი
საქართველოში გავრცელებული ნექტარინის ზოგიერთი ჯიშის შენახვისუნარიანობა.მ.ჟღენტი, ვ. კვალიაშვილი., ლ.გულუა., თ.თურმანიძე.სტატიასაქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე,2015წ №35 გვ 27-29no ISSN – 0132 - 1447 noქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
ზოგიერთი კენკროვანი კულტურების ბიოქიმიური და მორფოლოგიური კვლევამ.ჟღენტი., თ.თურმანიძე.,მ.მელიქიშვილისტატიაGeorgian Engineering News 2013, #2, 142-143no ISSN 1512-0287)[MFN: 20034]. noქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
აგროკლიმატური პირობების გავლენა ატმის ნაყოფის ხარისხისა და შენახვის უნარზე.მერაბ ჟღენტი ,სტატიამეცნიერება და ტექნოლოგიები“ 2009 წ. გვ. №4-6,გვ117-120no ISSN 0130-7061. Index 76127. noქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Распространение некоторых плодовых культур по вертикальной зональности в Грузииი. ვასაძე, მ. ჟრენტი, ვ. გოგიტიძესტატიაGeorgian Engineering News 2006, #5, გვ.297-298. no ISSN 1512-0287)[MFN: 20034]. noრუსულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Влиание фунгицида зато на толерантность плодов сливზ. შაფათავა, მ. ჟღენტი, ლ. ცხვედაძესტატიასოფლის მეურნეობის პროდუქტების შენახვა და გადამუშავება 2006. # 4, გვ 26-27 no ISSN 2072-9669. noრუსულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
ტემპერატურის ზეგავლენა ატმის ნაყოფის შენახვისას.მ. ჟღენტი., ი. ვასაძე., კ. ძერია.სტატიამეცნიერება და ტექნოლოგიები“ 2006 წ. №1-3. გვ.114-115.no ISSN 0130-7061. Index 76127 noქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Зоны плодоводства Грузии и их общая агроклиматическая характеристика.მერაბ ჟღენტი , ი. ვასაძე, ვ.გოგიტიძესტატიააგრარული მეცნიერება 2006. №3. 19-20no ISSN 0869-8155 (Print) noრუსულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
გოგირდის ანჰიდრიდის გავლენა ქლიავის ნაყოფის შენახვისუნარიანობაზემ. ჟღენტი, ი. ვასაძესტატიასაქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2010წ №25 გვ 38-40No ISSN – 0132 – 1447Noქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
ეგზოგენური კალციუმის გავლენა ატმის ნაყოფის ფიზიოლოგიურ მდგომარეობაზე შენახვის პროცესში. მ.ჟღენტი.,ი. ბასილია., მ.მაღალაშვილი.სტატიასაქართევლოს ს/კ მეცნიერებათა აკადემია, ჟურნალი „მოამბე:, 2010წ №25 გვ 35-38ამბე“,no ISSN – 0132 – 1447 noქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Влияние фунгицида зато на физиологические покпзатели плодов слыв.ზ. შაფათავა, მ. ჟღენტი, ლ. ცხვედაძესტატიაАграрная наука, 2006. №1. 15-16,no ISSN 0869-8155 (Print)noრუსულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Обработки плодов яблок и груш экстрактом эвкалипта и хлоридом кальция.ზ. შაფათავა, მ. ჟრენტი, ვ. კვალიაშვილისტატიაАграрная наука,2005. №5. 27-28no ISSN 0869-8155 (Print) noრუსულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Effect of Calcium Chloride Treatments on Quality Characteristics of Blackberry, Raspberry and Strawberry Fruits After Cold Storageმერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ლევან გულუა, ლუიზა ვიკერისტატიაTurkish Journal of Agriculture – Food Science and Technology, 4(12): 1127-1133, 2016 SJR 0.543 ISSN: 2148-127X DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v4i12.1127-1133.907ინგლისურისაგრანტო პროექტი
Effect of Calcium Chloride Treatments on Quality Characteristics of Blackberry Fruit During Storageმერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ლევან გულუა, ლუიზა ვიკერისტატიაInternational Journal of Food and Allied Sciences, 2016, 2(2): 36-41no ISSN: 2415-0290 (Print) ISSN: 2413-2543 (Online) DOI:10.21620/ijfaas.2016236-41ინგლისურისაგრანტო პროექტი
Potential antioxidant retention and quality maintenance in raspberries and strawberries treated with calcium chloride and stored under refrigerationმერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ლევან გულუა, ლუიზა ვიკერისტატიაBrazilian Journal of Food Technology, v. 20, e2016089, 2017Scopus (IS) 0.82 ISSN online version: 1981-6723 https://doi.org/10.1590/1981-6723.8916 ინგლისურისაგრანტო პროექტი
Effect of ascorbic acid treatment on some quality parameters of frozen strawberry and raspberry fruitsმერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ლევან გულუა, ვ. შაიაშვილისტატიაAnnals of Agrarian Science,Volume 15, Issue 3, September 2017, Pages 370-374no ISSN : 2524-1737 ISSN: 15121887 https://doi.org/10.1016/j.aasci.2017.02.017ინგლისურისაგრანტო პროექტი
Chemical constituents, antioxidant and anti-lipase activity of some wines produced in Georgiaლ. გულუა, ლ. ნიკოლაიშვილი, მ. ჟღენტი, თ. თურმანიძე, მ. ბეჟუაშვილი, რ. ფიცჯერალდისტატიაUkrainian food journal,2018. Volume 7. Issue 2WOS-ESCI 2015-2019 ISSN 2313-5891(online) DOI: 10.24263/2304- 974X-2018-7-2-3ინგლისურისაგრანტო პროექტი
Polyphenol content, anti-lipase and antioxidant activity of teas made in Georgiaმ.ჟღენტი, ლ. გულუა, ლ. ნიკოლაიშვილი, თ. თურმანიძე, გ. ძნელაძესტატიაAnnals of Agrarian Science,Volume 16, Issue 3, September 2018, Pages 357-361no ISSN : 2524-1737 ISSN: 15121887 https://doi.org/10.1016/j.aasci.2018.06.006ინგლისურისაგრანტო პროექტი
Effect of methyl jasmonate, salicylic acid and ascorbic acid on quality parameters of strawberry (Fragaria x ananassa Duch) fruit during cold storageმერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ლევან გულუა, სტატიაUkrainian food journal,2018. Volume 7. Issue 3WOS-ESCI 2015-2019 ISSN 2313-5891(online) DOI: 10.24263/2304- 974X-2018-7-3-3ინგლისურისაგრანტო პროექტი
კალციუმის ქლორიდის და ევკალიპტის ექსტრაქტის ზეგავლენა მსხლის ზოგიერთი ჯიშის შენახვისუნარიანობაზე თ.შამათავა, მ.ჟღენტი, გ. დვალი სტატიასამეცნიერო რეფერირსამეცნიერო რეფერირებადი ჟურნალი„მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ თბილისი,N3(737) 2021.გვ. 85-92. ებადი ჟურნალი„მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ თბილისი,N3(737) 2021.გვ. 85-90. 0 ISSN: 0130-7061 Index 76127 "https://publishhouse.gtu.ge/public_html_old/storage/archit/146/tituli-3737-mecniereba-da-teqnologiebi.pdf "ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
ევკალიპტის ექსტრატისდა კალციუმის ქლორიდის გავლენა ყურძნის შენახვისუნარიანობაზემაია კუხალეიშვილი, თამარ შამათავა, მერაბ ჟღენტი, გულიკო დვალი,ეკატერინე ბულაური,თამარ ჭიპაშვილი სტატიასამეცნიერო რეფერირებადი ჟურნალი„მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ თბილისი,N1(733) 2020.გვ. 22-27.0 ISSN 0130-7061 Index 76127 ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
საქართველოში გავრცელებული გრეიპფრუტის ჯიშების ანტიოქსიდანტური აქტივობაგ. კაიშაური, მ. ჟღენტიკონფერენციის კრებულიპირველი საერთაშორისო სამეცნიერო პრაქტიკული კონფერენცია ,,ახალი ინიციატივები“ქ. ქუთაისი. აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტის გამომცემლობა. 2019. 14-15 ნოემბერი გვ. 77-81 0 ISBN 978-9941-484-84-1 ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
აქტინიდიისაქტინიდიისაგან დამზადებული საკონდიტრო ტიპის კონსერვების შენახვის საგარანტიო ვადის დადგენის შედეგებიაგან დამზადებული საკონდიტრო ტიპის კონსერვების შენახვის საგარანტიო ვადის დადგენის შედეგებიგ. კაიშაური, ნ.ლომთაძე, მ. ჟღენტისტატიასაერთაშორისო სამეცნიერო მეთოდოლოგიური და პრაქტი¬კული, რეფე¬რირე-ბული სამეცნიერო შრომათა კრებული „მოამბე“თბ.: გამომც. “აგრო“. 2019. 2 (42). გვ. 98 _100.Journal Impact Factor- 0.274 ISSN 1512-2743 ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Effect of eucalyptus extract and calcium chloride on grape storage abilityTamar Shamatava, Maia kukhaleishvili, Merab Jgenti, Sopio Japarashvili, Iveta MegrelishviliსტატიაJournal of Microbial & Biochemical Technology June2018 Volume10 pp.500 ISSN:1948-5948 "https://www.walshmedicalmedia.com /proceedings/effect-of-eucalyptus-extract-and-calcium-chloride-on-grape-storage-ability-12442.htm "ინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა

პირველი საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ ახალი ინიციატივები“ქუთაისი საქართველო20196-7 ივნისიაკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტისაქართველოში გავრცელებული გრეიფრუტის ჯიშების ანტიოქსიდანტური აქტივობასტენდური

Grapefruit is a source of the whole complex of biologically active substances, which is insufficiently studied in Georgia and is the less used local resource. The real general available data does not give a full picture about full use of grapefruit in industrial scale. The object of the research served grades of grapefruit ‘Duncan” and “Narinji”. Which are grown in the west part of Georgia.researches showed that fruits had rounded shape(the index of form 0.85 for the grade “Duncan”) and oblong, piriform (the index of form 1.12 for the grade “ Narindji”) and a rough surface, an orange peel and yellow juicy pulp and aroma peculiar to citrus fruits.

In the studied grapes of “Duncan” and “Narinji” the total amount of polyphenols was respectively 180mg/100g and 164 mg/100g.

The grades are estimated in therms of antioxidant activity. Their antioxidant activity is respectivly 378 mg and 344 mg 100 g of a exemple (mg of ascorbic acid equivalent). Thus, studies have established the feasibility of using grapefruit grades in the processing industry.The studied grades are characterized by the high content of the total amount of polyphenols and high antioxidant activity, especially grade “ Duncan”.

-
კვების პროდუქტების წარმოების აქტუალური პრობლემები და თანამედროვე ტექნოლოგიებიქუთაისი საქართველო201412-13 ივნისიაკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტიმარწყვის პერსპექტიული ჯიშების ნედლად შენახვის ტექნოლოგიასტენდური

The present paper analysis the results of cold storage technology the perspective forms of strawberries of long rang breeds. It is also shown what kind of influence have the calcium ion made on the process of storage length of same breeds and on the losses during the storage process. As a result the optimal concentration of the solution of calcium chloride is established

-
ISNFF 2017 — The 10th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals & Functional Foodsსეული, სამხრეთ კორეა2017ნოემბერიGSCOBioactive compounds of Georgian flora as bases for functional beveragesზეპირი

-

https://p3fni.org/isnff-2017-10th-international-conference-exhibition-nutraceuticals-functional-foods/
V solution კიევი, უკრაინა20175-6 აპრილიNational University of food Technology Development of rational storage technology of stone fruitზეპირი

-

-
ინოვაციური ტექნოლოგიები და თანამედროვე მასალებიქუთაისი, საქართველო20136-7 ივნისიაკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი,ზოგიერთი კენკროვანი კულტურების ბიოქიმიური შესწავლა და სწრაფი გაყინვის ტექნოლოგია.ზეპირი

შესწავლილია კალციუმის იონის ზეგავლენა მარწყვის შერნახვის უნარიანობაზე. გამოვლენილია კალციუმის იონის დადებითი ეფექტი როგორც შენახვის ხანგრძლივობაზე ასევე დანაკარგებზე შენახვის პროცესში.

ახალგაზრდა ქიმიკოსთა საერთაშორისო კონფერენცია ‘ქიმია დღეს-2013“თბილისი, საქართველო201313 მარტისაქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტიThe Impact of Calcium Ion on the Biochemical Parameters of Berries During Preservationსტენდური

შესწავლილია კალციუმის იონის ზეგავლენა მარწყვის შერნახვის უნარიანობაზე. გამოვლენილია კალციუმის იონის დადებითი ეფექტი როგორც შენახვის ხანგრძლივობაზე ასევე დანაკარგებზე შენახვის პროცესში.

International scientific conference of young scientist and students-Youth scientific achievements to the 21st century Nutrition problem solutionკიევი, უკრაინა201612-14 აპრილიNational University of food TechnologyChange of activity of polyphenols and antioxidant potential during fast freezing in blackberry fruitsზეპირი

საკონფერენციო თეზისში განხილულია პოლიფენოლების და ანტიოქსიდანტური აქტივობის ცვლილება სწრაფი გაყინვის დროს, მაყვლის ზოგიერთ ჯიშში. შესწავლილია რიგი ბიოქიმიური მაჩვენებლები. გამოვლენილია სწრაფი გაყინვის გავლენა პოლიფენოლების შემცველობაზე და ანტიოქსიდანტურ აქტივობაზე.

International conference of food and agricultural engineeringრომი, იტალია2016მარტი 6-7Institute of research engineers and Scientists, Chemical Constituents, Antioxidant and Antimicrobial Activities of Novel food Additives Derived From Plant materialზეპირი

შესწავლილი იყო მცენარეთა ექსტრაქტებიდან ორი კომპოზიტი, როგორც ახალი ბიოაქტიური საკვები დანამატები. ერთი კომპოზიტი შედგებოდა მწვანე ჩაის ექსტრაქტი და წითელი ღვინის ფხვნილისგან, მეორე კომპოზიტი შეიცავდა ლიმონის ქერქის ექსტრაქტს და მწვანე ჩაის. კომპოზიტები აფერხებდნენ

გრამდადებითი ბაქტერიების Staphylococcus aureus და Rhodococcus sp, გრამუარყოფითი ბაქტერიების Esherichia coli და

Pseudomonas aeroginasa, პათოგენური სოკო Rhizoctonia sp. და Streptomyces glaucus 71MD.  მოქმედებას. ანტიოქსიდანტური პოტენციალი

პირველი და მეორე კომპოზიტები იყო შესაბამისად 2.3 და 1.8 [Fe2+] მმ, რაც დაახლოებით 4-ჯერ ნაკლები იყო ასკორბინის მჟავას ანტიოქსიდანტურ პოტენციალზე.


International Conference on Food and Agricultural Engineeringპარიზი, საფრანგეთი2018სექტემბერი 20-21Institute of research engineers and Scientists, Anti-lopase activity of Georgian Teasზეპირი

შესწავლილ იქნა ქართულ ბაზარზე არსებული შპს გეოპლანტის წარმოებული სხვადასხვა ტიპის ჩაის ანტილიპაზური და ანტიოქსიდანტური აქტივობები,  მათი მოქმედების კინეტიკა და მექანიზმი: (მწავნე ჩაი, მწვანე ჩაი ჟასმინის ყვავილებით, შავი ჩაი, შავი ჩაი ხილით, ალპური კენკრა და საშობაო ჩაი. ტრადიციულ მწვანე ჩაის და მწვანე ჩაის ჟასმინის ყვავილებს ჰქონდათ ყველაზე მაღალი ანტიოქსიდანტური აქტივობა - 2,35 და 2,32 მგ ასკორბინის მჟავის ექვივალენტი 1 მლ ნაყენზე. შავ ჩაის ჰქონდა საშუალო ანტიოქსიდანტური აქტივობა - 1,24 მგ ასკორბინის მჟავა 1 მლ-ზე. შავ ჩაის ხილის ნაყოფებით ჰქონდა 0,53 მგ ასკორბინის მჟავის ექვივალენტური აქტივობა 1 მლ-ზე. ალპური კენკრას ჩაის ნაყენს ჰქონდა ყველაზე ნაკლები აქტივობა - 0,35 მგ ასკორბინის მჟავას ექვივალენტი 1 მლ-ზე. ანტიოქსიდანტური აქტივობა კორელაციაში იყო პოლიპენოლების შემცველობასთან R2 = 0.81.  ტრადიციულმა მწვანე და შავმა ჩაიმ აჩვენა ყველაზე მაღალი ანტილიპაზური აქტივობები, 70,6% და 70,3%  ინჰიბირება 1 მლ-ზე ანგარიშით შესაბამისად. მწვანე ჩაიმ და ალპურმა კენკრამ აჩვენეს 66,8% ინჰიბირება 1 მლ ნაყენზე. საშობაო ჩაის ინჰიბირების მაჩვენებლი იყო 65,1% 1 მლ-ზე. ანტილიპაზურმა პრეპარატმა, ორლისტატმა აჩვენა ჩაის პრეპარატებზე 30%-თ უფრო მაღალი აქტივობა. 

International conference of food and agricultural engineering ბრიუსელი, ბელგია2018მაისი 12-13Institute of research engineers and Scientists, Effect of Ascorbic acid , salicylic acid and methyl jasmonate combined application on Cherry (Prunus Avium L) fruits cold storageზეპირი

საკონფერენციო თეზისში წარმოდგენილია ბლის ზოგიერთი ჯიშის ნედლად შენახვისუნარიანობა ახალი კომბინირებული ხსნარით დამუშავების დროს, გამოვლენილია მისი დადებითი ეფექტი როგორც შენახვის ხანგრძლივობაზე, ისე დანაკარგებზე შენახვის პროცესში.

International conference of food and agricultural engineering ბრიუსელი, ბელგია201812-13 მაისიInstitute of research engineers and Scientists, Effect of Combined Solution (Ascorbic acid, Salicylic acid and Methyl Jasmonate) Application on Blueberry (Vaccinium corymbosul L) Fruits Cold Storage ზეპირი

განხილულია ახალი კომბინირებული ხსნარის გავლენა მოცვის ნედლად შენახვის ხანგრძლივობასა და დანაკარგებზე. გამოვლენილია ახალი კომბინირებული ხსნარის დადებითი ეფექტი მოცვის შენახვისუნარიანობაზე, დამუშავებულ ნაყოფებში მეტად არის შენარჩუნებული შენახვის ბოლოს რიგი ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებები, შემცირებულია დანაკარგების ოდენობა და საკონტროლოსთან შედარებით გაზრდილია შენახვის პერიოდი.

12th World Congress on BIOTECHNOLOGY AND MICROBIOLOGYAmsterdam, Netherlands2018ივნისი 28-29Conferenceseries LLC Ltd Effect of eucalyptus extract and calcium chloride on grape storage abilityსტენდური

In this study, the effect of Eucalyptus extract and calcium chloride (CaCl2) on grape storage ability was investigated. The treatment includes control (Sulfur dioxide (SO2) 20-30 minutes exposure, once a month) and two combinations: I. 1% CaCl2+0.5% Eucalyptus extract; II. 2% CaCl2+1% Eucalyptus extract. Two grape varieties: Italia and Alphonse Levallee were selected for the study, which are the most popular cultivars among consumers in Georgia. After the treatments grape were stored at 0-1°C, relative humidity of 85-90%. Evolution of qualitative features such as percentage of decay caused by microbiological and physiological diseases was done in the middle of the storage (60 days) and at the end of the storage (120 days). Results showed that the loss caused by microbiological and physiological diseases in the middle stage of the storage (60 days) on two species grapes was unimportant control- 0.9%; with the 1% CaCl2+0.5% Eucalyptus extract-1.5% and 2% CaCl2+1% Eucalyptus extract-1%. Therefore, at the end of the storage (120 days) control loss was 6.1%; on condition 1% CaCl2+0.5% Eucalyptus extract-11.4% and 2% CaCl2+ 1% Eucalyptus extract-7.3%. Thus, 2% CaCl2+1% Eucalyptus extract solution showed the best result from the combined compounds, loss after storage was 7.3%. Sulfur dioxide (SO2) condition loss was less but it is noteworthy that the solution of 2% CaCl2+1% Eucalyptus extract is an ecologically pure mix and the stored grapevines are ecologically pure products, which is a key factor in choosing a storage facility.

https://www.walshmedicalmedia.com/proceedings/effect-of-eucalyptus-extract-and-calcium-chloride-on-grape-storage-ability-12442.html

Web of Science: 3
Scopus: 3.0
Google Scholar: 104

დისერტაციის რეცენზირება


ატმის ზოგიერთი სელექციური ჯიშის ნაყოფის ხარისხობრივი მაჩვენებლები და შენახვისუნარიანობასაქართველოს აგრარული უნივერსიტეტი
სადესერტო ლიქიორის წარმოება საქართველოში გავრცელებული სამკურნალო მცენარეების გამოყენებითთელავის სახელმწიფო უნივერსიტეტი

სამაგისტრო ნაშრომების ხელმძღვანელობა


სადოქტორო თემის ხელმძღვანელობა/თანახელმძღვანელობა


ზოგიერთი კენკროვანი კულტურების ბიოქიმიური შედგენილობის შედარებითი შეფასება და შენახვის ტექნოლოგიასაქართველოს აგრარული უნივერსიტეტი

უცხოურ ენებზე მონოგრაფიის სამეცნიერო რედაქტირება


ქართულ ენაზე მონოგრაფიის სამეცნიერო რედაქტირება


რეფერირებული ან პროფესიული ჟურნალის/ კრებულის მთავარი რედაქტორობა


სამეცნიერო პროფესიული ჟურნალის/ კრებულის რეცენზენტობა


რეფერირებული სამეცნიერო ან პროფესიული ჟურნალის/ კრებულის სარედაქციო კოლეგიის წევრობა


საერთაშორისო ორგანიზაციის მიერ მხარდაჭერილ პროექტში/გრანტში მონაწილეობა


მცენარეული ნანო ექსტრაქტების წარმოების ნანოტექნოლოგიის შემუშავება და მათი ანტიოქსიდანტური და ანტისიმსივნური აქტივობის შესწავლაუკრაინის მეცნიერებისა და ტექნოლოგიების ცენტრი, უკრაინა საქართველო 2011-2013ძირითადი შემსრულებელი
კურკოვანი ხილის შენახვის რაციონალური ტექნოლოგიის შემუშავებაცოდნის ფონდი საქართველო 2012-2013სამეცნიერო ხელმძღვანელი

სახელმწიფო ბიუჯეტის სახსრებით მხარდაჭერილ პროექტში/ გრანტში მონაწილეობა


სასუფრე ყურძნის ჯიშების შენახვისუნარიანობის შესწავლა და შენახვის მეთოდების შემუშავება საქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრო 2018-2022პროექტის ხელმძღვანელი
ხილის ხარისხის შეფასება, შენახვა და ეკოლოგიურად სუფთა პროდუქტის მიღება (სარეგისტრაციო ნომერი: #GNSF/ST07/8-266 )შოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, საქართველო 2008-2010ძირითადი შემსრულებელი
კურკოვანი და კენკროვანი ხილის შენახვის რაციონალური ტექნოლოგიის შემუშავება ბიოქიმიუ-ტექნოლოგიური კვლევის საფუძველზეშოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, საქართველო 2014-2016სამეცნიერო ხელმძღვანელი
ხილის ნედლად შენახვის ახალი ტექნოლოგიის შემუშავება და თეორიული დასაბუთებაშოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, საქართველო 2016-2018სამეცნიერო ხელმძღვანელი
პანკრეატული ლიპაზას ახალი სპეციფიური ინჰიბიტორის შექმნაშოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, საქართველო 2016-2018კოორდინატორი

პატენტის ავტორობა


U1327 საქპატენტი+995 მერაბ ჟღენტიქლიავის ნაყოფის შენახვის ხერხიno20100
P5671 საქპატენტი+995 მერაბ ჟღენტიქლიავის ნაყოფისგან საწებელის დამზადებაno20120
AU 2018 14621 U საქპატენტი+995 მერაბ ჟღენტიმოცვის ნედლად შენახვის ხერხი no20180

უფლება ქართულ ან უცხოურ სასაქონლო ნიშანზე, სასარგებლო მოდელზე


-

საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის ან სოფლის მეურნეობის აკადემიის წევრობა


საერთაშორისო პროფესიული ორგანიზაციის წევრობა


კონფერენციის საორგანიზაციო/ საპროგრამო კომიტეტის წევრობა


ჯილდო ეროვნული/ დარგობრივი პრემია, ორდენი, მედალი და სხვ.


საპატიო წოდება


მონოგრაფია


სახელმძღვანელო


სტატია მაღალ რეიტინგულ და ადგილობრივ ჟურნალებში


პუბლიკაცია სამეცნიერო კონფერენციის მასალებში, რომლებიც ინდექსირებულია Web of Science-ში და Scopus-ში