
მერაბ ჟღენტი
მეცნიერებათა დოქტორი
ბიოტექნოლოგიის ცენტრი
დაასკანერე
Comparison of characteristics of sweet cherry varieties grown in Georgia and their changes during the storage | მერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ირმა ხორავა | სტატია | Scientific Council of the National University of Food Technologies, Ukrainian Food Journal,2022, Volume 11, Issue 2, 259-268 | Scopus, WoS | ISSN 2313–5891 (Online) | 10.24263/2304- 974X-2022-11-2-6 | ინგლისური | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
კალციუმის ქლორიდის და ევკალიპტის ექსტრაქტის ზეგავლენა მსხლის ზოგიერთი ჯიშის შენახვისუნარიანობაზე | თ.შამათავა, მ.ჟღენტი, გ. დვალი | სტატია | სამეცნიერო რეფერირებადი ჟურნალი „მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ N თბილისი,N3 (737) გვ. 86-92. 2021 | 0 | ISSN 0130-7061 Index 76127 | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა | |
Интенсивность дыхания и активность малихфермента при созревании плодов персика | მ. ჟღენტი,ზ. შაფათავა, გ. ზედგინიძე | სტატია | სოფლის მეურნეობის პროდუქტების შენახვა და გადამუშავება 2006. # 5, გვ 25 | - | ISSN 2072-9669. | - | რუსული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
В Влияние заморозков на рост и развитие сухих субтропических и плодовых культур. | ი. ვასაძე, მ. ჟღენტი, ვ. გოგიტიძე | სტატია | აგრარული მეცნიერება, 2006, №4, გვ. 24. | - | ISSN 0869-8155 (Print) | - | რუსული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
ვაშლის ინტროდუცირებული ჯიშების მორფოლოგიური და ბიოქიმიური შესწავლის შედეგები. | ზ.შაფათავა მ.ჟღენტი. | სტატია | მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2009წ №26 გვ 55-58 | Journal Impact Factor- 0.274 | ISSN - 0132 - 1450 | - | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
წინასწარი დამუშავების გავლენა ქლიავის მშრალი პროდუქციის ხარისხზე | ზ. შაფათავა, მ.ჟღენტი., კ.ძერია | სტატია | Georgian Engineering News 2010 №1 (vol 53) p 109-111. | - | ISSN 1512-0287)[MFN: 20034]. | - | ქართული | საგრანტო პროექტი |
ვაშლის ნაყოფის ფიზიოლოგიური მდგომარეობის შეფასების კრიტერიუმი | თ. ორთოიძე., მ.ჟღენტი., ზ.შაფათავა | სტატია | „მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ 2010 №1-3. გვ-104-107 | - | ISSN 0130-7061. Index 76127. | - | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
ვაშლის ნაყოფის ტრანსპირაციული დანაკარგები შენახვის პროცესში | ზ. შაფათავა., მ. ჟღენტი | სტატია | საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2010წ №25 გვ 38-40 | Journal Impact Factor- 0.274 | ISSN - 0132 - 1450 | - | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
ზოგიერთი კენკროვანი კულტურების სწრაფი გაყინვის ტექნოლოგია " | თ. თურმანიძე., მ.ჟღენტი., ქ.ბერუაშვილი. | სტატია | Georgian Engineering News 2013, #2, 140-141 | - | ISSN 1512-0287)[MFN: 20034] | - | ქართული | საგრანტო პროექტი |
Preliminary Inquiry to Forecast Apple Storage Ability on the Base of Fruit Calcium Content. | ზ. შაფათავა, ზ. ბობოქაშვილი მ. ჟღენტი. კ. ძერია | სტატია | Acta Horticulture, 2014, # 1032. pp. 265-269. | - | (ISSN 0567-7572 print and ISSN 2406-6168 electronic | - | ინგლისური | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
ატმის, ქლიავის და ნექტარინის პერსპექტიული ჯიშების ბიოქიმიური მაჩვენებლები და შენახვისუნარიანობის შესწავლის შედეგები | მ.ჟღენტი., ლ.გულუა., თ.თურმანიძე, ზ. ბობოქაშვილი | სტატია | საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2015წ №35 გვ 111-113 | Journal Impact Factor- 0.274 | ISSN - 0132 - 1450 | - | ქართული | საგრანტო პროექტი |
სწრაფი გაყინვის მეთოდის გავლენა პოლიფენოლების შემცველობასა და ანტიოქსიდანტურ აქტივობაზე მარწყვის ნაყოფებში | მ.ჟღენტი., ლ.გულუა., თ.თურმანიძე. | სტატია | საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2015წ №35 გვ 114-116 | Journal Impact Factor- 0.274 | ISSN - 0132 - 1449 | - | ქართული | საგრანტო პროექტი |
ჟოლოს პერსპექტიული ჯიშების ქიმიური შედგენილობა და ანტიოქსიდანტური აქტივობა. | მ.ჟღენტი, ვ. კვალიაშვილი., ლ.გულუა., თ.თურმანიძე. | სტატია | საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2015წ №35 გვ 112-114 | Journal Impact Factor- 0.274 | SSN - 0132 - 1447 | - | ქართული | საგრანტო პროექტი |
ზოგიერთი ოქსიდანტური ფერმენტების ცვლილება კურკოვანი ხილის შენახვის პროცესში. | მ.ს.ჟღენტი, მ.ვ.გარუჩავა ლ. კ. გულუა, თურმანიძე თ. ვ. | სტატია | Georgian Engineering News 2016, №1(vol77), გვ.119-123. | - | ISSN 1512-0287)[MFN: 20034]. | - | ქართული | საგრანტო პროექტი |
ზოგიერთი კურკოვანი კულტურის ნაყოფების სუნთქვის ინტესივობა შენახვის პროცესში. | მ.ს.ჟღენტი, გურმანიძე თ. ვ, გულუა ლ.კ. | სტატია | Georgian Engineering News 2016, №1(vol77), გვ.115-119. | - | ISSN 1512-0287)[MFN: 20034]. | - | ქართული | საგრანტო პროექტი |
სწრაფი გაყინვის ზეგავლენა კენკროვანი ხილის მოკლოფლორაზე | მ.ს.ჟღენტი, გურიელიძე მ.ა, თურმანიძე თ. ვ, გულუა ლ.კ. | სტატია | Georgian Engineering News 2016, №1(vol77),pp. 111-115. | - | ISSN 1512-0287)[MFN: 20034] | - | ქართული | საგრანტო პროექტი |
საქართველოში გავრცელებული ნექტარინის ზოგიერთი ჯიშის შენახვისუნარიანობა. | მ.ჟღენტი, ვ. კვალიაშვილი., ლ.გულუა., თ.თურმანიძე. | სტატია | საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე,2015წ №35 გვ 27-29 | no | ISSN – 0132 - 1447 | no | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
ზოგიერთი კენკროვანი კულტურების ბიოქიმიური და მორფოლოგიური კვლევა | მ.ჟღენტი., თ.თურმანიძე.,მ.მელიქიშვილი | სტატია | Georgian Engineering News 2013, #2, 142-143 | no | ISSN 1512-0287)[MFN: 20034]. | no | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
აგროკლიმატური პირობების გავლენა ატმის ნაყოფის ხარისხისა და შენახვის უნარზე. | მერაბ ჟღენტი , | სტატია | მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ 2009 წ. გვ. №4-6,გვ117-120 | no | ISSN 0130-7061. Index 76127. | no | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
Распространение некоторых плодовых культур по вертикальной зональности в Грузии | ი. ვასაძე, მ. ჟრენტი, ვ. გოგიტიძე | სტატია | Georgian Engineering News 2006, #5, გვ.297-298. | no | ISSN 1512-0287)[MFN: 20034]. | no | რუსული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
Влиание фунгицида зато на толерантность плодов слив | ზ. შაფათავა, მ. ჟღენტი, ლ. ცხვედაძე | სტატია | სოფლის მეურნეობის პროდუქტების შენახვა და გადამუშავება 2006. # 4, გვ 26-27 | no | ISSN 2072-9669. | no | რუსული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
ტემპერატურის ზეგავლენა ატმის ნაყოფის შენახვისას. | მ. ჟღენტი., ი. ვასაძე., კ. ძერია. | სტატია | მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ 2006 წ. №1-3. გვ.114-115. | no | ISSN 0130-7061. Index 76127 | no | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
Зоны плодоводства Грузии и их общая агроклиматическая характеристика. | მერაბ ჟღენტი , ი. ვასაძე, ვ.გოგიტიძე | სტატია | აგრარული მეცნიერება 2006. №3. 19-20 | no | ISSN 0869-8155 (Print) | no | რუსული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
გოგირდის ანჰიდრიდის გავლენა ქლიავის ნაყოფის შენახვისუნარიანობაზე | მ. ჟღენტი, ი. ვასაძე | სტატია | საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე 2010წ №25 გვ 38-40 | No | ISSN – 0132 – 1447 | No | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
ეგზოგენური კალციუმის გავლენა ატმის ნაყოფის ფიზიოლოგიურ მდგომარეობაზე შენახვის პროცესში. | მ.ჟღენტი.,ი. ბასილია., მ.მაღალაშვილი. | სტატია | საქართევლოს ს/კ მეცნიერებათა აკადემია, ჟურნალი „მოამბე:, 2010წ №25 გვ 35-38ამბე“, | no | ISSN – 0132 – 1447 | no | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
Влияние фунгицида зато на физиологические покпзатели плодов слыв. | ზ. შაფათავა, მ. ჟღენტი, ლ. ცხვედაძე | სტატია | Аграрная наука, 2006. №1. 15-16, | no | ISSN 0869-8155 (Print) | no | რუსული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
Обработки плодов яблок и груш экстрактом эвкалипта и хлоридом кальция. | ზ. შაფათავა, მ. ჟრენტი, ვ. კვალიაშვილი | სტატია | Аграрная наука,2005. №5. 27-28 | no | ISSN 0869-8155 (Print) | no | რუსული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
Effect of Calcium Chloride Treatments on Quality Characteristics of Blackberry, Raspberry and Strawberry Fruits After Cold Storage | მერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ლევან გულუა, ლუიზა ვიკერი | სტატია | Turkish Journal of Agriculture – Food Science and Technology, 4(12): 1127-1133, 2016 | SJR 0.543 | ISSN: 2148-127X | DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v4i12.1127-1133.907 | ინგლისური | საგრანტო პროექტი |
Effect of Calcium Chloride Treatments on Quality Characteristics of Blackberry Fruit During Storage | მერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ლევან გულუა, ლუიზა ვიკერი | სტატია | International Journal of Food and Allied Sciences, 2016, 2(2): 36-41 | no | ISSN: 2415-0290 (Print) ISSN: 2413-2543 (Online) | DOI:10.21620/ijfaas.2016236-41 | ინგლისური | საგრანტო პროექტი |
Potential antioxidant retention and quality maintenance in raspberries and strawberries treated with calcium chloride and stored under refrigeration | მერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ლევან გულუა, ლუიზა ვიკერი | სტატია | Brazilian Journal of Food Technology, v. 20, e2016089, 2017 | Scopus (IS) 0.82 | ISSN online version: 1981-6723 | https://doi.org/10.1590/1981-6723.8916 | ინგლისური | საგრანტო პროექტი |
Effect of ascorbic acid treatment on some quality parameters of frozen strawberry and raspberry fruits | მერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ლევან გულუა, ვ. შაიაშვილი | სტატია | Annals of Agrarian Science,Volume 15, Issue 3, September 2017, Pages 370-374 | no | ISSN : 2524-1737 ISSN: 15121887 | https://doi.org/10.1016/j.aasci.2017.02.017 | ინგლისური | საგრანტო პროექტი |
Chemical constituents, antioxidant and anti-lipase activity of some wines produced in Georgia | ლ. გულუა, ლ. ნიკოლაიშვილი, მ. ჟღენტი, თ. თურმანიძე, მ. ბეჟუაშვილი, რ. ფიცჯერალდი | სტატია | Ukrainian food journal,2018. Volume 7. Issue 2 | WOS-ESCI 2015-2019 | ISSN 2313-5891(online) | DOI: 10.24263/2304- 974X-2018-7-2-3 | ინგლისური | საგრანტო პროექტი |
Polyphenol content, anti-lipase and antioxidant activity of teas made in Georgia | მ.ჟღენტი, ლ. გულუა, ლ. ნიკოლაიშვილი, თ. თურმანიძე, გ. ძნელაძე | სტატია | Annals of Agrarian Science,Volume 16, Issue 3, September 2018, Pages 357-361 | no | ISSN : 2524-1737 ISSN: 15121887 | https://doi.org/10.1016/j.aasci.2018.06.006 | ინგლისური | საგრანტო პროექტი |
Effect of methyl jasmonate, salicylic acid and ascorbic acid on quality parameters of strawberry (Fragaria x ananassa Duch) fruit during cold storage | მერაბ ჟღენტი ,თამარ თურმანიძე, ლევან გულუა, | სტატია | Ukrainian food journal,2018. Volume 7. Issue 3 | WOS-ESCI 2015-2019 | ISSN 2313-5891(online) | DOI: 10.24263/2304- 974X-2018-7-3-3 | ინგლისური | საგრანტო პროექტი |
კალციუმის ქლორიდის და ევკალიპტის ექსტრაქტის ზეგავლენა მსხლის ზოგიერთი ჯიშის შენახვისუნარიანობაზე | თ.შამათავა, მ.ჟღენტი, გ. დვალი | სტატია | სამეცნიერო რეფერირსამეცნიერო რეფერირებადი ჟურნალი„მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ თბილისი,N3(737) 2021.გვ. 85-92. ებადი ჟურნალი„მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ თბილისი,N3(737) 2021.გვ. 85-90. | 0 | ISSN: 0130-7061 Index 76127 | "https://publishhouse.gtu.ge/public_html_old/storage/archit/146/tituli-3737-mecniereba-da-teqnologiebi.pdf " | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
ევკალიპტის ექსტრატისდა კალციუმის ქლორიდის გავლენა ყურძნის შენახვისუნარიანობაზე | მაია კუხალეიშვილი, თამარ შამათავა, მერაბ ჟღენტი, გულიკო დვალი,ეკატერინე ბულაური,თამარ ჭიპაშვილი | სტატია | სამეცნიერო რეფერირებადი ჟურნალი„მეცნიერება და ტექნოლოგიები“ თბილისი,N1(733) 2020.გვ. 22-27. | 0 | ISSN 0130-7061 Index 76127 | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა | |
საქართველოში გავრცელებული გრეიპფრუტის ჯიშების ანტიოქსიდანტური აქტივობა | გ. კაიშაური, მ. ჟღენტი | კონფერენციის კრებული | პირველი საერთაშორისო სამეცნიერო პრაქტიკული კონფერენცია ,,ახალი ინიციატივები“ქ. ქუთაისი. აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტის გამომცემლობა. 2019. 14-15 ნოემბერი გვ. 77-81 | 0 | ISBN 978-9941-484-84-1 | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა | |
აქტინიდიისაქტინიდიისაგან დამზადებული საკონდიტრო ტიპის კონსერვების შენახვის საგარანტიო ვადის დადგენის შედეგებიაგან დამზადებული საკონდიტრო ტიპის კონსერვების შენახვის საგარანტიო ვადის დადგენის შედეგები | გ. კაიშაური, ნ.ლომთაძე, მ. ჟღენტი | სტატია | საერთაშორისო სამეცნიერო მეთოდოლოგიური და პრაქტი¬კული, რეფე¬რირე-ბული სამეცნიერო შრომათა კრებული „მოამბე“თბ.: გამომც. “აგრო“. 2019. 2 (42). გვ. 98 _100. | Journal Impact Factor- 0.274 | ISSN 1512-2743 | ქართული | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა | |
Effect of eucalyptus extract and calcium chloride on grape storage ability | Tamar Shamatava, Maia kukhaleishvili, Merab Jgenti, Sopio Japarashvili, Iveta Megrelishvili | სტატია | Journal of Microbial & Biochemical Technology June2018 Volume10 pp.50 | 0 | ISSN:1948-5948 | "https://www.walshmedicalmedia.com /proceedings/effect-of-eucalyptus-extract-and-calcium-chloride-on-grape-storage-ability-12442.htm " | ინგლისური | სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა |
პირველი საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ ახალი ინიციატივები“ | ქუთაისი საქართველო | 2019 | 6-7 ივნისი | აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი | საქართველოში გავრცელებული გრეიფრუტის ჯიშების ანტიოქსიდანტური აქტივობა | სტენდური | Grapefruit is a source of the whole complex of biologically active substances, which is insufficiently studied in Georgia and is the less used local resource. The real general available data does not give a full picture about full use of grapefruit in industrial scale. The object of the research served grades of grapefruit ‘Duncan” and “Narinji”. Which are grown in the west part of Georgia.researches showed that fruits had rounded shape(the index of form 0.85 for the grade “Duncan”) and oblong, piriform (the index of form 1.12 for the grade “ Narindji”) and a rough surface, an orange peel and yellow juicy pulp and aroma peculiar to citrus fruits. In the studied grapes of “Duncan” and “Narinji” the total amount of polyphenols was respectively 180mg/100g and 164 mg/100g. The grades are estimated in therms of antioxidant activity. Their antioxidant activity is respectivly 378 mg and 344 mg 100 g of a exemple (mg of ascorbic acid equivalent). Thus, studies have established the feasibility of using grapefruit grades in the processing industry.The studied grades are characterized by the high content of the total amount of polyphenols and high antioxidant activity, especially grade “ Duncan”.
| - |
კვების პროდუქტების წარმოების აქტუალური პრობლემები და თანამედროვე ტექნოლოგიები | ქუთაისი საქართველო | 2014 | 12-13 ივნისი | აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი | მარწყვის პერსპექტიული ჯიშების ნედლად შენახვის ტექნოლოგია | სტენდური | The present paper analysis the results of cold storage technology the perspective forms of strawberries of long rang breeds. It is also shown what kind of influence have the calcium ion made on the process of storage length of same breeds and on the losses during the storage process. As a result the optimal concentration of the solution of calcium chloride is established | - |
ISNFF 2017 — The 10th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals & Functional Foods | სეული, სამხრეთ კორეა | 2017 | ნოემბერი | GSCO | Bioactive compounds of Georgian flora as bases for functional beverages | ზეპირი | - | https://p3fni.org/isnff-2017-10th-international-conference-exhibition-nutraceuticals-functional-foods/ |
V solution | კიევი, უკრაინა | 2017 | 5-6 აპრილი | National University of food Technology | Development of rational storage technology of stone fruit | ზეპირი | - | - |
ინოვაციური ტექნოლოგიები და თანამედროვე მასალები | ქუთაისი, საქართველო | 2013 | 6-7 ივნისი | აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი, | ზოგიერთი კენკროვანი კულტურების ბიოქიმიური შესწავლა და სწრაფი გაყინვის ტექნოლოგია. | ზეპირი | შესწავლილია კალციუმის იონის ზეგავლენა მარწყვის შერნახვის უნარიანობაზე. გამოვლენილია კალციუმის იონის დადებითი ეფექტი როგორც შენახვის ხანგრძლივობაზე ასევე დანაკარგებზე შენახვის პროცესში. | |
ახალგაზრდა ქიმიკოსთა საერთაშორისო კონფერენცია ‘ქიმია დღეს-2013“ | თბილისი, საქართველო | 2013 | 13 მარტი | საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტი | The Impact of Calcium Ion on the Biochemical Parameters of Berries During Preservation | სტენდური | შესწავლილია კალციუმის იონის ზეგავლენა მარწყვის შერნახვის უნარიანობაზე. გამოვლენილია კალციუმის იონის დადებითი ეფექტი როგორც შენახვის ხანგრძლივობაზე ასევე დანაკარგებზე შენახვის პროცესში. | |
International scientific conference of young scientist and students-Youth scientific achievements to the 21st century Nutrition problem solution | კიევი, უკრაინა | 2016 | 12-14 აპრილი | National University of food Technology | Change of activity of polyphenols and antioxidant potential during fast freezing in blackberry fruits | ზეპირი | საკონფერენციო თეზისში განხილულია პოლიფენოლების და ანტიოქსიდანტური აქტივობის ცვლილება სწრაფი გაყინვის დროს, მაყვლის ზოგიერთ ჯიშში. შესწავლილია რიგი ბიოქიმიური მაჩვენებლები. გამოვლენილია სწრაფი გაყინვის გავლენა პოლიფენოლების შემცველობაზე და ანტიოქსიდანტურ აქტივობაზე. | |
International conference of food and agricultural engineering | რომი, იტალია | 2016 | მარტი 6-7 | Institute of research engineers and Scientists, | Chemical Constituents, Antioxidant and Antimicrobial Activities of Novel food Additives Derived From Plant material | ზეპირი | შესწავლილი იყო მცენარეთა ექსტრაქტებიდან ორი კომპოზიტი, როგორც ახალი ბიოაქტიური საკვები დანამატები. ერთი კომპოზიტი შედგებოდა მწვანე ჩაის ექსტრაქტი და წითელი ღვინის ფხვნილისგან, მეორე კომპოზიტი შეიცავდა ლიმონის ქერქის ექსტრაქტს და მწვანე ჩაის. კომპოზიტები აფერხებდნენ გრამდადებითი ბაქტერიების Staphylococcus aureus და Rhodococcus sp, გრამუარყოფითი ბაქტერიების Esherichia coli და Pseudomonas aeroginasa, პათოგენური სოკო Rhizoctonia sp. და Streptomyces glaucus 71MD. მოქმედებას. ანტიოქსიდანტური პოტენციალი პირველი და მეორე კომპოზიტები იყო შესაბამისად 2.3 და 1.8 [Fe2+] მმ, რაც დაახლოებით 4-ჯერ ნაკლები იყო ასკორბინის მჟავას ანტიოქსიდანტურ პოტენციალზე. | |
International Conference on Food and Agricultural Engineering | პარიზი, საფრანგეთი | 2018 | სექტემბერი 20-21 | Institute of research engineers and Scientists, | Anti-lopase activity of Georgian Teas | ზეპირი | შესწავლილ იქნა ქართულ ბაზარზე არსებული შპს გეოპლანტის წარმოებული სხვადასხვა ტიპის ჩაის ანტილიპაზური და ანტიოქსიდანტური აქტივობები, მათი მოქმედების კინეტიკა და მექანიზმი: (მწავნე ჩაი, მწვანე ჩაი ჟასმინის ყვავილებით, შავი ჩაი, შავი ჩაი ხილით, ალპური კენკრა და საშობაო ჩაი. ტრადიციულ მწვანე ჩაის და მწვანე ჩაის ჟასმინის ყვავილებს ჰქონდათ ყველაზე მაღალი ანტიოქსიდანტური აქტივობა - 2,35 და 2,32 მგ ასკორბინის მჟავის ექვივალენტი 1 მლ ნაყენზე. შავ ჩაის ჰქონდა საშუალო ანტიოქსიდანტური აქტივობა - 1,24 მგ ასკორბინის მჟავა 1 მლ-ზე. შავ ჩაის ხილის ნაყოფებით ჰქონდა 0,53 მგ ასკორბინის მჟავის ექვივალენტური აქტივობა 1 მლ-ზე. ალპური კენკრას ჩაის ნაყენს ჰქონდა ყველაზე ნაკლები აქტივობა - 0,35 მგ ასკორბინის მჟავას ექვივალენტი 1 მლ-ზე. ანტიოქსიდანტური აქტივობა კორელაციაში იყო პოლიპენოლების შემცველობასთან R2 = 0.81. ტრადიციულმა მწვანე და შავმა ჩაიმ აჩვენა ყველაზე მაღალი ანტილიპაზური აქტივობები, 70,6% და 70,3% ინჰიბირება 1 მლ-ზე ანგარიშით შესაბამისად. მწვანე ჩაიმ და ალპურმა კენკრამ აჩვენეს 66,8% ინჰიბირება 1 მლ ნაყენზე. საშობაო ჩაის ინჰიბირების მაჩვენებლი იყო 65,1% 1 მლ-ზე. ანტილიპაზურმა პრეპარატმა, ორლისტატმა აჩვენა ჩაის პრეპარატებზე 30%-თ უფრო მაღალი აქტივობა. | |
International conference of food and agricultural engineering | ბრიუსელი, ბელგია | 2018 | მაისი 12-13 | Institute of research engineers and Scientists, | Effect of Ascorbic acid , salicylic acid and methyl jasmonate combined application on Cherry (Prunus Avium L) fruits cold storage | ზეპირი | საკონფერენციო თეზისში წარმოდგენილია ბლის ზოგიერთი ჯიშის ნედლად შენახვისუნარიანობა ახალი კომბინირებული ხსნარით დამუშავების დროს, გამოვლენილია მისი დადებითი ეფექტი როგორც შენახვის ხანგრძლივობაზე, ისე დანაკარგებზე შენახვის პროცესში. | |
International conference of food and agricultural engineering | ბრიუსელი, ბელგია | 2018 | 12-13 მაისი | Institute of research engineers and Scientists, | Effect of Combined Solution (Ascorbic acid, Salicylic acid and Methyl Jasmonate) Application on Blueberry (Vaccinium corymbosul L) Fruits Cold Storage | ზეპირი | განხილულია ახალი კომბინირებული ხსნარის გავლენა მოცვის ნედლად შენახვის ხანგრძლივობასა და დანაკარგებზე. გამოვლენილია ახალი კომბინირებული ხსნარის დადებითი ეფექტი მოცვის შენახვისუნარიანობაზე, დამუშავებულ ნაყოფებში მეტად არის შენარჩუნებული შენახვის ბოლოს რიგი ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებები, შემცირებულია დანაკარგების ოდენობა და საკონტროლოსთან შედარებით გაზრდილია შენახვის პერიოდი. | |
12th World Congress on BIOTECHNOLOGY AND MICROBIOLOGY | Amsterdam, Netherlands | 2018 | ივნისი 28-29 | Conferenceseries LLC Ltd | Effect of eucalyptus extract and calcium chloride on grape storage ability | სტენდური | In this study, the effect of Eucalyptus extract and calcium chloride (CaCl2) on grape storage ability was investigated. The treatment includes control (Sulfur dioxide (SO2) 20-30 minutes exposure, once a month) and two combinations: I. 1% CaCl2+0.5% Eucalyptus extract; II. 2% CaCl2+1% Eucalyptus extract. Two grape varieties: Italia and Alphonse Levallee were selected for the study, which are the most popular cultivars among consumers in Georgia. After the treatments grape were stored at 0-1°C, relative humidity of 85-90%. Evolution of qualitative features such as percentage of decay caused by microbiological and physiological diseases was done in the middle of the storage (60 days) and at the end of the storage (120 days). Results showed that the loss caused by microbiological and physiological diseases in the middle stage of the storage (60 days) on two species grapes was unimportant control- 0.9%; with the 1% CaCl2+0.5% Eucalyptus extract-1.5% and 2% CaCl2+1% Eucalyptus extract-1%. Therefore, at the end of the storage (120 days) control loss was 6.1%; on condition 1% CaCl2+0.5% Eucalyptus extract-11.4% and 2% CaCl2+ 1% Eucalyptus extract-7.3%. Thus, 2% CaCl2+1% Eucalyptus extract solution showed the best result from the combined compounds, loss after storage was 7.3%. Sulfur dioxide (SO2) condition loss was less but it is noteworthy that the solution of 2% CaCl2+1% Eucalyptus extract is an ecologically pure mix and the stored grapevines are ecologically pure products, which is a key factor in choosing a storage facility. | https://www.walshmedicalmedia.com/proceedings/effect-of-eucalyptus-extract-and-calcium-chloride-on-grape-storage-ability-12442.html |
Web of Science: 3 Scopus: 3.0 Google Scholar: 104 |
დისერტაციის რეცენზირება
|
სამაგისტრო ნაშრომების ხელმძღვანელობა |
სადოქტორო თემის ხელმძღვანელობა/თანახელმძღვანელობა
|
უცხოურ ენებზე მონოგრაფიის სამეცნიერო რედაქტირება |
ქართულ ენაზე მონოგრაფიის სამეცნიერო რედაქტირება |
რეფერირებული ან პროფესიული ჟურნალის/ კრებულის მთავარი რედაქტორობა |
სამეცნიერო პროფესიული ჟურნალის/ კრებულის რეცენზენტობა |
რეფერირებული სამეცნიერო ან პროფესიული ჟურნალის/ კრებულის სარედაქციო კოლეგიის წევრობა |
საერთაშორისო ორგანიზაციის მიერ მხარდაჭერილ პროექტში/გრანტში მონაწილეობა
|
სახელმწიფო ბიუჯეტის სახსრებით მხარდაჭერილ პროექტში/ გრანტში მონაწილეობა
|
პატენტის ავტორობა
|
უფლება ქართულ ან უცხოურ სასაქონლო ნიშანზე, სასარგებლო მოდელზე- |
საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის ან სოფლის მეურნეობის აკადემიის წევრობა |
საერთაშორისო პროფესიული ორგანიზაციის წევრობა |
კონფერენციის საორგანიზაციო/ საპროგრამო კომიტეტის წევრობა |
ჯილდო ეროვნული/ დარგობრივი პრემია, ორდენი, მედალი და სხვ. |
საპატიო წოდება |
მონოგრაფია |
სახელმძღვანელო |
სტატია მაღალ რეიტინგულ და ადგილობრივ ჟურნალებში |
პუბლიკაცია სამეცნიერო კონფერენციის მასალებში, რომლებიც ინდექსირებულია Web of Science-ში და Scopus-ში |