ეკატერინე ბულაური

აკადემიური დოქტორი

ბიოტექნოლოგიის ცენტრი

დაასკანერე

ქიმიის ბაკალავრი, გარემოს დაცვა ზოგადი ეკოლოგიის მაგისტრი საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტის ბიოტექნოლოგიის ცენტრის მეცნიერ თანამშრომელი 2006 წლიდან, მცენარეთა ბიოტექნოლოგიის ჯგუფის წევრი. მიმდინარე თემები რომელზეც ამჟამად ვმუშაობ: 1. კარტოფილის in vitro სინჯარის მცენარეების შენახვა - განახლება. 2. კარტოფილის ტუბერიზაცია in vitro პირობებში და მიკროტუბერების გატანა ღია გრუნტში ელიტური თესლის მიღების მიზნით. 3. საქართველოში ადაპტირებული კაკლის ჯიშების შერჩევა და კაკლის in vitro მცენარეების მიღება. კვლევის ინტერესები: საკვები არეების მომზადება, სადედე მცენარეების მიღება, ვურუსების განსაზღვრა, მცენარეთა მულტიპლიკაცია და ა.შ.

Formation in vitro potato collection under modified conditionsMegrelishvili Iveta, Kukhaleishvili Maia, Bulauri Ekaterine, Shamatava TamarსტატიაResearch journal of biotechnology 2020. vol. 15 (9), pp.1-7.IF- 0.45; SJR-0.13 SJR hindex-17 E-ISSN: 2278-4535 Print ISSN: 0973-6263 https://worldresearchersassociations.com/Archives/RJBT/Vol(15)2020/September2020.aspx ინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
ევკალიპტის ექსტრაქტის და კალციუმის ქლორიდის გავლენა ყურძნის შენახვისუნარიანობაზემ.კუხალეიშვილი, თ.შამათავა, მ.ჟღენტი, გ.დვალი. ე.ბულაური, თ.ჭიპაშვილი. სტატიამეცნიერება და ტექნოლოგიები. N1(733), ქ. თბილისი. 2020წ. საგამომცემლო სახლი „ტექნიკური უნივერსიტეტი“. გვ. 22-27 -- ISSN 0130-7061 https://publishhouse.gtu.ge/public_html_old/storage/archit/133/tituli-1733-mecniereba-da-teqnologiebi%20(1).pdfქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Survey of potato viral infection using Das-ELISA method in Georgia Kukhaleishvili Maia, Megrelishvili Iveta, Bulauri Ekaterine, Shamatava Tamar and Chipashvili Tamar.სტატიაInternational Journal of Bioengineering and Life Science 2018. 12(12):458-461IF-0.49 ISNI:000000 0091950263 https://zenodo.org/record/2022719#.YnLNFGjMLIUინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Effect of eucalyptus extract and calcium chloride on grape storage abilityMaia Kukhaleishvili, Ekaterine Bulauri, Tamar Shamatava, Tamar Chipashvili and Iveta Megrelishviliკონფერენციის კრებულიJournal of Microbial & Biochemical Technology, 2018, Volume10 pp.50Journal Impact Factor: 5.89 ISSN:1948-5948 https://www.walshmedicalmedia.com/proceedings/effect-of-eucalyptus-extract-and-calcium-chloride-on-grape-storage-ability-12442.htmlინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Development of Elite Seed Production Technology from in vitro Potato in GeorgiaMegrelishvili Iveta, Kukhaleishvili Maia, Bulauri Ekaterine, Shamatava Tamar and Chipashvili TamarსტატიაInternational Journal of Agriculture Sciences 9(39), 2017, pp.4605-4607 IF- 1.90 SJIF 2020 = 6.376 ISSN: 0975-3710&E-ISSN: 0975-9107 https://www.researchgate.net/publication/323772471_DEVELOPMENT_OF_ELITE_SEED_PRODUCTION_TECHNOLOGY_FROM_IN_VITO_POTATO_IN_GEORGIAინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
The effect of sucrose on in vitro tuberization of potato cultivarsMegrelishvili I, Kukhaleishvili M, Bulauri E, Chipashvili T.კონფერენციის კრებულიJournals of Biotechnology & Biomaterials, 2017. V-7(3). pp.52. 2.75* (5 Year Journal Impact Factor) ISSN: 2155-952X https://www.omicsonline.org/conference-proceedings/2155-952X-C1-077-013.pdfინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
ფიტოჰორმონებისა და პიროლშემცველი ტეტრაციკლური ნაერთების გავლენა კარტოფილისა და ჭარხლის ზრდა-განვითარებაზეხ.წეროძე, მ. მაისურაძე, მ. კუხალეიშვილი, ე. ბულაურისტატია"საქართველოს საინჟინრო სიახლენი. No 4( 84), გვ. 73-76, 2017 "- - https://gen.techinformi.ge/GEN-2017-4-Sarch.pdfქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Determination of phytotron optimal condition for in vitro potato ontogenesisKukhaleishvili M, Bulauri E, Chipashvili T, Shamatava T, Megrelishvili Iკონფერენციის კრებულიJournal of Biotechnology & Biomaterials. 2017. V-7(3). pp, 53.2.75* (5 Year Journal Impact Factor) ISSN: 2155-952X https://www.omicsonline.org/conference-proceedings/2155-952X-C1-077-014.pdfინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
In vitro უვირუსო სინჯარის მცენარეებიდან კარტოფილის ელიტური თესლის მიღების ტექნოლოიგიის შემუშავება საქართველოშიკუხალეიშვილი მ; ბულაური ე;მეგრელიშვილი; ჭიპაშვილი თ; კონფერენციის კრებულიეკოლოგიურად სუფთა პროდუქტების წარმოების თანამედროვე ტექნოლოგიები სოფლის მეურნეობის მდგრადი განვითარებისათვის- - https://dspace.nplg.gov.ge/bitstream/1234/321247/1/Shromata_Krebuli_2016.pdfქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
კურკოვანი კულტურების მიკროკლონური გამრავლების თავისებურებანი in vitro პირობებშიმ. კუხალეიშვილი, ი. მეგრელიშვილი, თ. შამათავა, ე. ბულაური, თ. ჭიპაშვილისტატიამ. კუხალეიშვილი, ი. მეგრელიშვილი, თ. შამათავა, ე. ბულაური, თ. ჭიპაშვილი- ISSN: 1512-2530 https://apis.mail.yahoo.com/ws/v3/mailboxes/@.id==VjN-VtLZp_NR10_oWDihB3wDlgDPNKpaC0VCSzLEC-Wk7aCE2zYyzau7dTaALr6hAUl-BmBxuc2UTjmHlmQVvjcwMQ/messages/@.id==APxIbVNMjdXXYnAXZADqYGCNmJg/content/parts/@.id==2/ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Auxin and Cytokine Treatment Effect in Combination with Sucrose on in vitro Potato RegenerationIveta Megrelishvili, Ekaterine Bulauri, Tamar Chipashvili, Maia KukhaleishviliსტატიაInternational Journal of Advanced Research”. 2016, Vol 4 (31SJIF2020=7.337 ISSN 2320-5407 http://www.journalijar.com/article/10898/auxin-and-cytokine-treatment-effect-in-combination-with-sucrose-on-in-vitro-potato-regeneration/ინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Hormonal Treatment Effect in Combination with Sucrose on in vitro Potato VarietiesM. Kukhaleishvili,T. Chipashvili, I. Megrelishvili, E. Bulauri,კონფერენციის კრებულიJournal of Biotechnology&Biomaterials 2016, 6; 7(Suppl)"2.75* (5 Year Journal Impact Factor)" "ISSN: 2155-952X" https://www.omicsonline.org /conference-proceedings/2155-952X.C1.065_004.pdfინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
Investigation of Potato Viral Diseases in Gerogian Region Akalkalaki"Iveta Megrelishvili, Maia Kukhakeishvili, Ekaterine Bulauri, Tamar Chipashvili"კონფერენციის კრებული"Journal of Biotechnology&Biomaterials 2016, 6; 7(Suppl)""2.75* (5 Year Journal Impact Factor)" "ISSN: 2155-952X" "https://www.omicsonline.org/conference-proceedings /2155-952X.C1.065_002.pdf"ინგლისურისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
უვირუსო კარტოფილის სათესლე მასალის რეპროდუქციამ. კუხალეიშვილი, ი. მეგრელიშვილი, ე. ბულაური, თ. ჭიპაშვილისტატიასაერთაშორისო სამეცნიერო ჟურნალი „ინტელექტუალი“ ,2015, № 30, გვ.153-160.- ISSN: 1512-2530 https://apis.mail.yahoo.com/ws/v3/mailboxes/@.id==VjN-VtLZp_NR10_oWDihB3wDlgDPNKpaC0VCSzLEC-Wk7aCE2zYyzau7dTaALr6hAUl-BmBxuc2UTjmHlmQVvjcwMQ/messages/@.id==AACd-PBfovBIYnAXZQTWSByG7So/content/parts/@.id==2ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
კაკლის in vitro ბიოტექნოლოგიური მეთოდიი. მეგრელიშვილი, მ. კუხალეიშვილი, ე. ბულაური, ნ. მურვანიძე,სტატია"სამეცნიერო საინფორმაციო ჟურნალი “აგრარული საქართველო”2013, #11(11)."- ISSN 1987-8729 http://www.regionica.org/Journal%20-%20November%202013.pdfქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
ინ ვიტრო უვირუსო კარტოფილის თესლის წარმოება. მ. კუხალეიშვილი; ნ. მურვანიძე; ე. ბულაურისტატია“აგრარული საქართველო” #6 (14) 2012 გვ.7.- ISSN 1987-8729 https://dspace.nplg.gov.ge/bitstream/1234/35174/1/Axali_agraruli_saqartvelo_2012_N6(14).pdfქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
უვირუსო კარტოფილის წარმოების მნიშვნელობა მისი მოსავლიანობისათვისკუხალეიშვილი მ; მეგრელიშვილი ი; მურვანიძე ნ; ბულაური ე; ჭიპაშვილი თ; სტატიასაქ. მეცნიერებათა აკადემიის მაცნე, სერია-ბიოლოგია, 2010, # 1-2, ტ. 8- - https://apis.mail.yahoo.com/ws/v3/mailboxes/@.id==VjN-VtLZp_NR10_oWDihB3wDlgDPNKpaC0VCSzLEC-Wk7aCE2zYyzau7dTaALr6hAUl-BmBxuc2UTjmHlmQVvjcwMQ/messages/@.id==AMJFYVFi7dn3YnAYFAVfAA3pj98/content/parts/@.id==2ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
მწყრის ორგანიზმიდან სალმონელას გვარის მიკრობთა გამოყოფა, მათი ბიოქიმიური და პათოგენური თვისებების შესწავლამაია კობახიძე, კახა ნადირაძე, მაია კუხალეიშვილი, ნინო მურვანიძე, ივეტა მეგრელიშვილი, ეკატერინე ბულაური, ლარისა ხიზანიშვილი.სტატიასაქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე გვ. 256-258, ტ.19 თბილისი 2007წ. Journal Impact Factor- 0.276 ISSN 1512-2744 https://apis.mail.yahoo.com/ws/v3/mailboxes/@.id==VjN-VtLZp_NR10_oWDihB3wDlgDPNKpaC0VCSzLEC-Wk7aCE2zYyzau7dTaALr6hAUl-BmBxuc2UTjmHlmQVvjcwMQ/messages/@.id==AO9evdQZrfCvYnAbbAOV-K0dHnI/content/partsქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა
აპიკალური მერისტემიდან მიღებული უვირუსო სათესლე კარტოფილის თესლის წარმოების შესაძლებლობა საქართველოშიმაია კუხალეიშვილი, ეკატერინე ბულაური, ნინო მურვანიძე, თამარ ჭიპაშვილი, ივეტა მეგრელიშვილი, დავით თავაძე.სტატიასაქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე გვ. 301-303, ტ.19 თბილისი 2007წ. Journal Impact Factor- 0.276 ISSN 1512-2743 https://apis.mail.yahoo.com/ws/v3/mailboxes/@.id==VjN-VtLZp_NR10_oWDihB3wDlgDPNKpaC0VCSzLEC-Wk7aCE2zYyzau7dTaALr6hAUl-BmBxuc2UTjmHlmQVvjcwMQ/messages/@.id==AKJmZVscFpEeYnAbDg5AcBDYEXM/content/parts/ქართულისახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა

International Conference on Natural Science and Enviromentბუდაპეშტი, უნგრეთი202310/06/2023 - 11/06/2023International institute of engineers and researchersThe effect of different vitamins combinations on in vitro regeneration of potato varietiesზეპირი


https://institutes.gtu.ge/uploads/Certificate Budapest ,Hungary 13.pdf
30nd International Conference agriculture, Biology, Environment and Natural Sciences (ABENS -22) Barcelona, Spain 20-22 Sept.202220/09/2022 - 22/09/2022BARCELONA 32nd International Conference on Social Sciences, Humanities and Education (ICSSHE-22) Influences of Harvest Date of Grape Variety Italia on the Variation of Biochemical Parameters During Cold Storage სტენდური


DOI:10.47750
International Conference on Agricultural and Biological Science (ICABS-2021Istanbul, Turkey202120th - 21st NovemberThe International Society for Engineers and Researchers (ISER)Use of Sodium metabisulfite to improve storability of two Georgian grape cultivars “Rkatsiteli” and “Tbilisuri”ზეპირი

Grapes are one of the most unstable crops in terms of storage, which is related to its botanical-morphological structure. The aim of our work was to study effect of sodium metabisulfite (SMB) on the most popular Georgina grapevine cultivars “Rkatsiteli” and “Tbilisuri” during Storage. p7 7 kg packed grapes into carton boxes were treated with tree concentration (15g; 25g; 35g) of SMB under cold storage at 0-10C, humidity 90-95% for 120 days to improve storability of grapes varieties: Control- 7kg- no treated grape.

Monitoring of weight loss, dry matter concentration (DMC) sugars and acidity were conducted at the beginning of storage, in the middle (60 days) and at the end of storage (120days). Sugar were measured by Bertrand’s method, dry mass using refractometer, 0.1 N NaOH was used to titrate acidity (g/100ml) to a phenolphthalein end point or, alternatively, to a pH of 8.2.

25g SMB treatments provided the best result to compare others, with weight loss of 6.7% in cultivar “Tbilisuri,” and 8.3% in cultivar “Rkatsiteli,”while weight reduction in control reached 9.8% at the end of storage.

The effect of 15g and 25g SMB was the same on changing the amount of sugars both in the “Tbilisuri” -0/7% (20.8%-20.1%) as in the “Rkatsiteli” -1.2% (20.3%-19.1%).

Significant reductions were observed in acidity at the end of storage using all concentration of SMB. Decrease of acidity was the equally in both grapevine cultivars-2.2% („Tbilisuri“ -5.6%-3.4%; „Rkatsiteli“ - 4, 8%-2,6 %)however it is fully suitable with the amount of sugar, flavor and pulp consistency.

Experimental research allows us to conclude that for long-term storage most effective is to use 25 g SMB tablets per 7 kg of grapes. In addition, no grain loss was observed compared to the other variants, which is one of the most important point in the long-term storage of grapes.


https://www.worldresearchlibrary.org/up_proc/pdf/4506-163877260111.pdf
International Conference on Agricultural and Biological Science (ICABS-2021)Istanbul, Turkey, 202120th - 21st NovemberThe International Society for Engineers and Researchers (ISER)Development of storage technology of grapevine varieties “Italia” in Georgiaზეპირი

Grapevine storage is still a major concern in Georgia. Metabolic processes results in a considerable reduction in nutritional properties during storage.

The research aim was to study the effect of calcium chloride and eucalyptus extract on the grape cultivar “Italia” during storage. 7kg Grape were treated with different combination of calcium chloride and eucalyptus before storage:; 1.5% calcium chloride+ 1% eucalyptus extract; 2% calcium chloride+ 1% eucalyptus extract. Control_ 7kg Grape.

The level of dry matter, total sugar, acidity and ascorbic acid were evaluated before storage, in the middle and at the end. Dry mass was determined using refractometer, total sugar were measured by Bertrand’s method, titratable acidity (g/100ml) using 0.1 N NaOH to a phenolphthalein end point or to a pH of 8.2, ascorbic acid (mg / 100 ml) by redox titration of 10 ml of I2 in grape juice. 

As a results showed 2% calcium chloride+ 1% eucalyptus extract can improve storability of cultivar “Italia”. The parameters of titratable acid and ascorbic acid were stabile (reduced only 0.6% and 1.4% respectively) during storage compared to others including control (3.1% and 3.3%).

A slight change of dry matter and total sugar was detected in all treated grapes accordingly 0.8% and 0.6%, but loss in control was reached to 1.7% and 2.4%.

Finally, it was revealed that 2% CaCl2 + 1% eucalyptus extract can used as a safe compound during long-tern storage for enhance storability of grape cultivar “Italia”. This is the first storage technology development by the Biotechnology Center in Georgia.



https://www.worldresearchlibrary.org/up_proc/pdf/4506-163877260111.pdf
6th International Conference and Exhibition on Natural Products and Medicinal Plants ResearchVienna, Austria2019June 24-25Conferencseries LLC LTDHormonal Treatment Influence in Combination with Sucrose on in vitro Potato Micro tuber Formationსტენდური

Development of in vitro micro tuber production is actual for in vitro elit seed production technology. It is known that growth hormones with combination sucrose plays important role in potato in vitro regeneration; response of potato varieties on different medium depends on their genetics and endogenous hormones concentration. The present investigation was carried out to select best MS medium protocol and identify perfect hormonal/sucrose combination for three varieties of potato

https://d2cax41o7ahm5l.cloudfront.net/cs/pdfs/naturalproducts-2019-conference-program.pdf
20th International Conference on Phytoplathology and Plant PathologyIstanbul, Turkey, 2018October 22-23International Research Conference (ICR)Survey of potato viral infection using Das-ELISA method in Georgia სტენდური

Plant viruses can cause loss of yield and quality in a lot of important crops. Symptoms of pathogens are variable depending on the cultivars and virus strain. Selection of resistant potato varieties would reduce the risk of virus transmission and significant economic impact. Other way to avoid reduced harvest yields is regular potato seed production sampling and testing for viral infection. The aim of this study was to determine the occurrence and distribution of viral diseases according potato cultivars for further selection of virus-free material in Georgia. During the summer 2015-2016, 5 potato cultivars (Sante, Laura, Jelly, Red Sonia, Anushka) at 5 different farms located in Akhalkalaki were tested for 6 different potato viruses: Potato virus A (PVA), Potato virus M (PVM), Potato virus S (PVS), Potato virus X (PVX), Potato virus Y (PVY) and potato leaf roll virus (PLRV). A serological method, Double Antibody Sandwich-Enzyme linked Immunosorbent Assay (DAS-ELISA) was used at the laboratory to analyze the results. The result showed that PVY (21.4%) and PLRV (19.7%) virus presence in collected samples was relatively high compared to others. Researched potato cultivars except Jelly and Laura were infected by PVY with different concentrations. PLRV was found only in three potato cultivars (Sante, Jelly, Red Sonia) and PVM virus (3.12%) was characterized with low prevalence. PVX, PVA and PVS virus infection was not reported. It would be noted that 7.9% of samples were containing PVY/PLRV mix infection. Based on the results it can be concluded that PVY and PLRV infections are dominant in all research cultivars. Therefore significant yield losses are expected. Systematic, long-term control of potato viral infection, especially seed-potatoes, must be regarded as the most important factor to increase seed productivity.

https://zenodo.org/record/2022719#.YnLNFGjMLIU
International Biotechnology and Research ConferenceRome, Italy2018April 25-27,2018|Madridge publisherDefinition of Optimal In Vitro Conditions for Different Maturity Potato Cultivarsსტენდური

The research aim was to determine optimal in vitro condition for propagation different maturity potato cultivars. Potato varieties were collected from in vitro potato collection of Georgian Technical University, Biotechnology Center according to their maturity: Early cultivars: Viviana, Red Sonia, Bellarosa, Vineta, Anushka; Medium early: Donata, Bernina, Madeira, Sante, Laura. Medium late: Brodie, Shepody, Jelly, Carola, Desiree.


The influence of three types of combinations with temperature, humidity, light and photoperiod was studied on all three maturity potato cultivarʼs in vitro development:I. T-23-25° C, H-80%, Lux-5-5500, 16h; II. T-25-27° C, H-75%, Lux-5-5500,16h: III. T-27-29° C, H-70%, Lux-5-5500, 16h;The results were evaluated after 17 days of reproduction. Best in vitro condition for all researched potato varieties was selected for their leave colors, rooting, and shoot formation. All potato cultivars morphological characterization was variable depending on the type of in vitro condition. It was revealed early maturity cultivars had maximum potential for in vitro propagation (5-6 nodes, average rooting 92% and shoot formation 94%) on combination: T-23-25°C, H-80%, Lux-5-5500, 16h. Combination: T-25-27°C, H-75%, Lux-5-5500,16h was best for medium early cultivars (5-6 nods, rooting 89% and shoot formation 90%). The perfect in vitro reproduction of medium late varieties (5-6 nodes, average rooting 87% and shoot formation 82%) was observed on the combination: T-27-29°C, H-70%, Lux-5-5500, 16h.


As it is known, for in vitro developments of early medium and late medium potato cultivars are necessary 22-26 days, but our results were obtained in 17 days. Finally, optimal in vitro condition for propagation different maturity potato cultivars was defined.

https://madridge.org/journal-of-biotechnology-and-recent-advances/biotechnology-2018-postersession-proceedings/definition-of-optimal-in-vitro-conditions-for-different-maturity-potato-cultivars-a1.003-p007.php
20th TRIENNIAL CONFERENCE of European Association for Potato Research (EAPR)Versailes, France20179-14 JulyEuropean association of potato research (EAPR)Sucrose effect on in vitro potato regeneration under modify conditionsსტენდური

n this study we focused on in vitro potato regeneration under different hormonal (auxin/cytokine) treatment with combination of sucrose in three potato varieties, “Nevsky, Riviera, Zefira”. Three parameters were observed in response to treatment, number of shoots development, size of shoots, and root length. In vitro tissue culture propagation of three potato cultivars (Solanum tuberosumL.) “Nevsky”, Zefira” and “Riviera” were studied on modified MS medium supplemented with hormones (IBA/BAP) concentration: MS + 30g/l sucrose (6% MS medium), 6%MS medium +1mg/l BAP + 0,05mg/l IBA and 6% MS medium +1mg/l BAP + 0,1mg/l IBA. Morphological characterization of all three in vitro potato cultivars on modified MS medium was variable depending on varieties.It was revealed that high concentration of IBA has negative effect on plants development, respectively 6% MS medium + 1mg/l BA + 0,1mg/l IBA was not optimal neither cultivars of potato. According to the results cultivars Zefira” and “Riviera” had maximum potential for in vitro rooting ( correspondingly: 82.97% and 100%) and shoots (100% and 87.34%) formation on 6% MS medium + 1mg/l BA + 0,05mg/l IBA, but “Nevsky” gave maximum development (rooting-82% and shoot formation -87%) on 6% MS medium.

https://www.eapr.net/conference/2017/20th-eapr-triennial-conference
12th Euro Biotechnology Congress Alicante, Spain 2016November 07-09Conferencseries LLC LTDHormonal treatment effect in combination with sucrose on in vitro potato varietiesსტენდური

In vitro plant reproduction widely used in agriculture and biotechnology and has a great advantage compared to traditional

breeding methods allows to obtain get planting material in a short-term and plant reproduction can be conducted throughout

the year. The present investigation was carried out to select best MS medium protocol and identify perfect hormonal/sucrose

combination for three varieties of potato (Solanum tuberosum L): “Nevski”, “Riviera” and “Zefira” for their in vitro cultivation.

Potato varieties were studied on three types of MS medium: MS+30 g/l sucrose (6% MS medium), 6% MS medium +1 mg/l

BAP+0.05 mg/l IBA and 6% MS medium+1 mg/l BAP+0.1 mg/l IBA. It was revealed that high concentration of IBA has

negative effect on plants development, respectively 6% MS medium+1 mg/l BA+0.1 mg/l IBA was not optimal neither cultivars

of potato. According to the results cultivars Zefira and Riviera had maximum potential for in vitro rooting (correspondingly:

82.97% and 100%) and shoots (100% and 87.34%) formation on 6% MS medium+1 mg/l BA+0.05 mg/l IBA but Nevsky

gave maximum development (rooting 82% and shoot formation 87%) on 6% MS medium. In conclusion, both hormones

combination presented in experiment with 30 g/l sucrose showed optimal result on in vitro growing potato cultivars Zefira

and Riviera but best in vitro cultivation of Nevsky was revealed MS medium supplemented only 30 g/l sucrose without growth

hormones, probably Nevsky has ability to produce itself the amount of hormones which is necessary for its normal growing

https://www.omicsonline.org/conference-proceedings/2155-952X.C1.065_004.pdf
12th Euro Biotechnology CongressAlicante, Spain 2016November 07-09Conferencseries LLC LTDInvestigation of potato viral diseases in Georgian region Akhalkalakiსტენდური

To avoid virus infection of seed potatoes apical meristem method is used all over the world which allows receiving virus free

plants. The main problem in seed potato industry is viral contamination. Potato virus symptoms are not always revealed

immediately, it depends on such factors as growth conditions, season, time of plant infection, existence of virus vectors, etc.

There are number of viruses which affect the plant productivity, they can cause significant decrease in yield. In spite of diverse

climatic conditions, potato is high spreading culture in mountain regions of Georgia. The main goal of the research was to

study the potato viral diseases distribution in Georgia. Survey for the detection of viral agents was conducted from potato

varieties; Agria, Impla, Nevsky, Marfona located in Alkalaki region. Potato cultivars were tested for 6 types of viruses: PVA,

PVS, PLRV, PVY, PVM, PVX by means of Double Antibody Sandwich-Enzyme Linked Immunosorbent Assay (DAS-ELISA)

using monoclonal and polyclonal antibody. The result showed that PVY and PLRV virus presence respectively: 27.8% and

18.6% in collected samples was relatively high comparing to others. PVM virus distribution was minority (2.45%) and existence

of PVX, PVA and PVS was not revealed. In the same samples were found double infection particularly 8.3% of patterns were

containing PVY/PLRV combination. Therefore, based on the result of our study it can be concluded that the only way to avoid

reduced harvest yields is regular potato seed production sampling and testing of all stage (lab, greenhouse & open field).

https://www.omicsonline.org/conference-proceedings/2155-952X.C1.065_002.pdf
ეკოლოგიურად სუფთა პროდუქტების წარმოების თანამედროვე ტექნოლოიები სოფლის მეურნეობის მდგრადი განვითარებისათვისთბილისი, საქართველო201628-30 სექტემბერისაქართველოს სოფლის მეურნეობის აკადემია; საქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრო; „In vitro უვირუსო სინჯარის მცენარეებიდან კარტოფილის ელიტური თესლის მიღების ტექნოლოიგიის შემუშავება საქართველოშიზეპირი

Potato is the most widespread culture, in terms of consumptionpotato is in the second place

after cereals.Nowadays Georgia has no potato seed production. Healthy seed is the guarantee of product

quality.

The research goal was the selection of potato species introduced from abroad and are more or

less adapted to the environmental conditions of Georgia, acceptance-strengthen in vitro tube plants

and their translocation in semi-open-field without greenhouse in order to get super-super elite

followed by reproducing we can get potato elite seed, selected three types of potato cultivars

(“Amoroza”, “Nevsky” and “Sante”), they are characterized with high productivity and rush at

consumer marketReceiving elite seed full cycle modification known all over the world was done in

the conditions of Georgia. Particularly the full cycle: laboratory-greenhouse-open field was replaced

by laboratory (phytotrone)-laboratory(plants strengthen))-open field.

Georgian farmers received the local production elite seed by our developed technology.

https://dspace.nplg.gov.ge/bitstream/1234/321247/1/Shromata_Krebuli_2016.pdf
საქართველოს ფიტოგენური რესურსი და მისი გაუმჯობესების ინოვაციური ტექნოლოგიები თბილისი, საქართველო201621 სექტემბერისაქართველოს სოფლის მეურნეობის აკადემია; საქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრო; in vitro კარტოფილის გაკაჟებული სინჯარის მცენარეების გამოყენების შესაძლებლობა ბიო- მეურნეობებისათვის” ზეპირი


Potato is in the second place after cereals as a point of view of consumption. Nowadays Georgia has no potato seed production. To supply farmers with elite quality seed is one of the main subject in the country as there are no production companies of elite seed. Receiving elite seed full cycle modification known all over the world was done in the conditions of Georgia. Particularly the full cycle: laboratory-greenhouse-open field was replaced by laboratory (phytotrone)-laboratory(plants strengthen))-open field. Georgian farmers received the local production elite seed by our developed technology. This method will ensure the increase agriculture crops, including potato yield and the high quality planting material. Healthy seed is the guarantee of product quality.

https://www.gaas.dsl.ge/images/2017_PDF/konferencia-210916.pdf

Web of Science: -
Scopus: -
Google Scholar: Citation-2, h-index-1

დისერტაციის რეცენზირება


სამაგისტრო ნაშრომების ხელმძღვანელობა


სადოქტორო თემის ხელმძღვანელობა/თანახელმძღვანელობა


უცხოურ ენებზე მონოგრაფიის სამეცნიერო რედაქტირება


ქართულ ენაზე მონოგრაფიის სამეცნიერო რედაქტირება


რეფერირებული ან პროფესიული ჟურნალის/ კრებულის მთავარი რედაქტორობა


სამეცნიერო პროფესიული ჟურნალის/ კრებულის რეცენზენტობა


რეფერირებული სამეცნიერო ან პროფესიული ჟურნალის/ კრებულის სარედაქციო კოლეგიის წევრობა


საერთაშორისო ორგანიზაციის მიერ მხარდაჭერილ პროექტში/გრანტში მონაწილეობა


კარტოფილის ელიტური თესლის წარმოება სამცხე-ჯავახეთში.ამერიკულ ჰუმანიტარული ორგანიზაცია “CARE” საქართველო 2009-2012ძირითადი შემსრულებელი
კარტოფილის უვირუსო სინჯარის მცენარეებიდან ელიტური თესლის მიღება ახალქალაქის რაიონის სოფელ ქოთელიაშიამერიკულ-ჰუმანიტარული ორგანიზაცია “UMCOR“ საქართველო 2007-2008ძირითადი შემსრულებელი

სახელმწიფო ბიუჯეტის სახსრებით მხარდაჭერილ პროექტში/ გრანტში მონაწილეობა


in vitro ბიოტექნოლოგიური მეთოდების გამოყენება ბოსტნეული და მერქნიანი მცენარეების სარგავი და სანერგე მასალის მისაღებად და მათი აპრობაცია საქართველოს სხვადასხვა სოფლებში,ამა თუ იმ დარგის განვითარების შესაბამისად“.საქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრო 2018-2022ძირითადი შემსრულებელი
კარტოფილის in vitro სინჯარის მცენარეების შენახვა - განახლება (კოლექცია)საქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრო 2018-2022ძირითადი შემსრულებელი
კარტოფილის ტუბერიზაციაin vitro პირობებში და მიკროტუბერების გატანა ღია გრუნტში ელიტური თესლის მიღების მიზნითსაქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრო 2018-2022ძირითადი შემსრულებელი
კაკლის in vitroმცენარეების კოლექციის შექმნა და საქართველოს პირობებზე ადაპტირებული ჯიშების შერჩევასაქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრო 2018-2022ძირითადი შემსრულებელი
სასუფრე ყურძნის ჯიშების შენახვისუნარიანობის შესწავლა და შენახვის მეთოდების შემუშავება საქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრო 2018-2022ძირითადი შემსრულებელი
უვირუსო კარტოფილის სინჯარის მცენარეების კოლექციის განახლება- შენარჩუნება და კაკლის in vitro სინჯარის მცენარეების შექმნასაქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრო 2014-2018ძირითადი შემსრულებელი
“თანამედროვე ბიოტექნოლოგიური მეთოდით კაკლის in vitro სანერგე მასალის წარმოება საქართველოში” სსიპ შოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდი 2012-2013ძირითადი შემსრულებელი
კარტოფილის უვირუსო სინჯარის მცენარეების კოლექციასაქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრო 2008-2013ძირითადი შემსრულებელი
საქართველოს მეკარტოფილეობის რეგიონებისათვის ადაპტირებული მაღალპროდუქტიული კლონების შერჩევა დამათგან in vitro უვირუსო კარტოფილის თესლის წარმოებასაქართველოს მეცნიერებისა და განათლების სამინისტრო, ეროვნული სამეცნიერო ფონდი 2009-2011ძირითადი შემსრულებელი
მცენარეთა უვირუსო სათესლე და სარგავი მასალების წარმოების ბიოტექნოლოგიის შემუშავებასაქართველოს განათლებისა და მეცნიერების სამინისტრო 2002-2006ძირითადი შემსრულებელი
საქართველოს მეკარტოფილეობის რეგიონებისათვის ადაპტირებული მაღალპროდუქტიული კლონების შერჩევა დამათგან in vitro უვირუსო კარტოფილის თესლის წარმოებასაქართველოს მეცნიერებისა და განათლების სამინისტრო, ეროვნული სამეცნიერო ფონდი 2009-2011ძირითადი შემსრულებელი

პატენტის ავტორობა


უფლება ქართულ ან უცხოურ სასაქონლო ნიშანზე, სასარგებლო მოდელზე


-

საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის ან სოფლის მეურნეობის აკადემიის წევრობა


საერთაშორისო პროფესიული ორგანიზაციის წევრობა


კონფერენციის საორგანიზაციო/ საპროგრამო კომიტეტის წევრობა


ჯილდო ეროვნული/ დარგობრივი პრემია, ორდენი, მედალი და სხვ.


საპატიო წოდება


მონოგრაფია


სახელმძღვანელო


სტატია მაღალ რეიტინგულ და ადგილობრივ ჟურნალებში


პუბლიკაცია სამეცნიერო კონფერენციის მასალებში, რომლებიც ინდექსირებულია Web of Science-ში და Scopus-ში


Formation in vitro potato collection under modified conditions, Research journal of biotechnology 2020. vol. 15 (9), pp.98-103სახელმწიფო მიზნობრივი პროგრამა

In vitro propagation of the potato by tissue culture methods allows the repaid clonal propagation in a short period and the conversation of potato genotypes under the controlled condition. Our research was focused on the formation in vitro potato collection by apical meristem method and study there in vitro development under different in vitro conditions. In vitro cultivation of potato varieties were studied in three different MS medium (6%MS medium, 8%MS medium, 10%MS medium) under temperature range: 23- 250C, 25-270C, 27-290C and 16h, 18h photoperiod. In vitro regeneration of cultured explants was observed after 14 days.

Potato cultivars were selected according to the Georgian

farmer’s requirements: “Nevsky”, “Impala”, “Riviera”, “Amoroza”, “Gelly”, “Picasso”,

“Desiree”, “Agria”, “Red fantasy” and “Roko”. Potato collection was formed by

the shoot apical meristem method. Potato shoots were propagated by placing

nodes/buds from sprouted tubers on Murashige and Skoog medium supplement 30 g/l

sucrose (3% MS Medium). The best growth condition of potato cultivars was 27-28

°C and photoperiod 18h. In vitro shoots (range 67-100%), roots (range 69-100%)

and nodes were formed (from 6 to 9.3 nodes) after 14 days of incubation. 6% MS

medium was optimal for all investigated potato varieties. 



https://institutes.gtu.ge/uploads/20/2020 Publication.pdf